lørdag 15. mars 2014

Rundtur på Kalerwe Market


 
Etter en natt med litt mer søvn våknet vi til regn. Planen for i dag var å se markedet der mødrene til Miles2Smiles barna jobber og observere staff meeting. Etter en rask frokost ventet vi på vår boda-boda som skulle hente oss 08.30. Denne uteble pga. regnet og vi fikk beskjed fra Catherine om at det ble sendt en ny boda-boda kl.10.00 (afrikansk tid = ca. et kvarter mer).

Etter en boda-boda tur i regnet ble vi møtt av et «Mzungu! Mzungu! Mzungu!» rop i taktfast rytme ved porten til Miles2Smiles. Etter en liten stund som klatrestativ kom heldigvis Simon og reddet oss. Han tok oss med på kontoret og fant fram gummistøvler til oss (hadde aldri forventet å bruke dette i Afrika) og tok oss med på en gåtur fra senteret ned til og igjennom markedet. Pga. regnet var det ganske bløtt, men folk på markedet lot seg ikke stoppe av dette. Det første som møtte oss på markedet var synet av en liten jente gjemt bort i en uthult trekasse under disken hvor moren solgte sine varer. Slik er situasjonen til flere av barna som er med mødrene på arbeid og det er nettopp dette Miles2Smiles vil gjøre noe med. Simon fortalte at disse barna fort kan bli etterlatt i panikken dersom det oppstår brann eller opprør i området.



 
 

 
 

Markedet strakte seg utover et område større enn forestilt uten noen tydelig form for system og orden. Det var hovedsakelig et marked med frukt og grønnsaker, men det hadde også en «slakter avdeling», hvor store Marabu storker satt over bodene og ventet på mat. Gjennom hele dette markedet så vi flere tilfeller av barn som ble med foreldre på arbeid og vi innså viktigheten av et sted som Miles2Smiles.

Langs turen fortalte Simon oss om situasjonen til mødrene - bl.a. hvor mye det kostet dem å ha en plass på markedet. Når vi spurte om hvordan de hadde fått frem tilbudet til mødrene på markedet fortalte Simon at de i starten hadde oppsøkt mødrene på markedet og fortalte dem om Miles2Smiles, men nå var det mest mødrene selv som fortalte sine kolleger på markedet og andre med lik situasjon fra områder lenger bort om dette tilbudet, både når det gjelder barna og mikrofinansprogrammet.

Vi gikk ut av markedet på en sti som førte oss rett til den tenkte plasseringen av det nye Miles2Smiles senteret. Beliggenheten var nærmere markedet enn vi hadde forventet oss og vi innså hvor ideelt denne tomten var plassert i forhold til arbeidsplassen til mødrene. Simon pekte også på naboen til babysenteret fra der vi stod og da så vi også at den nye tomten ikke lå langt unna de to eksisterende sentrene. Med en slik plassering blir det lettere for foreldrene å slippe av og hente barna sine og kanskje det kan gi sjanser for mer oppmøte i regnsesongen også.

Da vi var tilbake på Miles2Smiles, ble planen om staff meeting erstattet med observering av tiden barna blir hentet av foreldre og mødreintervju. Vi ventet så på Richard som tok oss hjem på sin boda-boda. Hjemme forberedte vi et par spørsmål til mødrene og rundt 15.30 ble vi hentet igjen.

Vi intervjuet to mødre og en av dem var moren til Ryan - «the special child» som vi møtte på onsdag. Miles2Smiles ble hans redning siden ingen andre day care sentere ville ta ham imot, pga. hans handicap og at han ville trenge ekstra oppfølging. Ryans mor satte igjen et sterkt inntrykk og fortalte at Ryan var et rolig og innesluttet barn før Miles2Smiles, men nå er han en sosial og aktiv gutt som siterer og synger alt han lærer på Miles2Smiles hjemme. Moren, de ansatte på Miles2Smiles og vi har sterk tro på at han snart kan gå selvstendig på sine to små føtter. Det er herlig å se ham lyse opp så fort han hører ordet «tamboula» (å gå). Etter disse rørende samtalene med mødrene og Simon bestemte vi oss å gå hjem til fots og ta inn inntrykkene langs vegen. Simon tok følge et lite stykke og vi kjente raskt igjen vegen (vi er nesten lokale nå). Det var spennende å se de primitive løsningene i bygningene langs vegen og de store kontrastene. Vi handlet også noe frukt og mat hjem (blant annet den største ananas og avocado vi har sett..!) 



Hjemme ble det pizza kveld med de norske jentene og Michael fra Tyskland. I løpet av kvelden ble Karo akutt syk og vi mistenkte matforgiftning. Tok en tur på «The Surgery» (en klinikk som tydeligvis var eid av en mzungu) rundt 4 på morgenen og fikk tatt noen tester. Ny opplevelse – Welcome to Africa!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar